Alles Wat Je Moet Weten Over Het Schilderen van een Muur in Den Bosch

Wil je een muur in huis schilderen, maar zit je met de vraag: hoe verf je een muur? Ambachtelijk schildersbedrijf 's-Hertogenbosch voorziet je van meer informatie over het verven, handige tips, en een stappenplan als je zelf een muur gaat schilderen.

Alles Wat Je Moet Weten Over Het Schilderen van een Muur

Hoeveel Liter Verf per m2? Om te bepalen hoeveel liter verf je per vierkante meter nodig hebt, kun je deze rekenmethode gebruiken: vermenigvuldig de breedte en de hoogte van de muur met elkaar om het oppervlak te berekenen. Trek het oppervlak van eventuele ramen en deuren in de muur af van het totaal. Vermenigvuldig dit getal met twee, omdat je waarschijnlijk twee lagen verf op de muur gaat aanbrengen. Zo weet je precies hoeveel vierkante meter je moet verven. Kijk op de verfpot om te zien hoeveel vierkante meter je met de verf in de pot kunt bedekken. Deel het benodigde aantal m2 door het aantal m2 uit de pot, en je weet precies hoeveel potten verf je nodig hebt voor de muur die je gaat schilderen.

Voordat Je Begint Met Verven: Tips

  • Maak de muur die je gaat schilderen volledig vrij. Verwijder indien mogelijk gordijnen, stopcontacten, en plinten. Schakel de stroom uit in de meterkast om de stopcontacten veilig te verwijderen. Controleer met een spanningzoeker of de stroom volledig is uitgeschakeld.
  • Plak alles zorgvuldig af met afplaktape, inclusief vaste plinten, binnenwerk van stopcontacten, deurkozijnen, en het plafond. Probeer recht te plakken voor een strak eindresultaat. Bedek de vloer met stucloper.
  • Ontvet de gehele muur, plinten, en deurkozijnen met een sopje van lauw water, ontvetter in de juiste verhouding, en een spons.

Hoe Verf Je Een Muur? Dit heb je nodig: voorstrijk, roerhoutje, verfbak, kleine harige verfroller, grote verfroller, telescoopsteel, Alabastine muurvuller, plamuurmes, schuurpapier, en verf in de gewenste kleur.

  • Roer de voorstrijk goed door, verdun indien nodig met water, en giet het in een verfbak. Breng met een kleine harige roller de voorstrijk aan langs randen, plinten, en plafond van boven naar beneden. Gebruik lichte druk en ga slechts één keer heen en weer. Gebruik vervolgens een grote roller en eventueel een telescoopsteel om de rest van de muur te voorzien van voorstrijk. Werk netjes om latere oneffenheden te voorkomen.
  • Vul eventuele gaten in de muur met muurvuller en een plamuurmes. Schuur eventuele oneffenheden weg.
  • Na het opdrogen van de muurvuller en een stofvrije muur, breng je de verf op dezelfde manier aan als de voorstrijk.
  • Verwijder de afplaktape binnen 30 minuten na het schilderen. Doe dit voorzichtig om beschadigingen te voorkomen. Eventuele spetters kun je met een natte doek verwijderen.
  • Breng indien nodig een tweede verflaag aan als de eerste laag niet volledig dekkend is. Herhaal het afplakken voor een strak resultaat.
  • Nadat de verf volledig droog is, kun je meubelen en stopcontacten terugplaatsen en de stroom weer inschakelen.
  • Tips:

    • Laat de afplaktape niet te lang zitten; breng deze kort voor het verven aan.
    • Gebruik speciale afplaktape voor behang als je naast behang gaat schilderen om beschadigingen te voorkomen.
    • Voor grote vlekken op de muur kun je voorstrijken met speciaal vlekken-voorstrijkmiddel.
    • Natte rollers en kwasten kun je maximaal een week bewaren in een dichte plastic zak. Je kunt ze ook strak in aluminiumfolie rollen of onder water zetten. Verfbakjes kun je in een plastic zak bewaren, met wat water toegevoegd om uitdroging te voorkomen.
    • Ingedroogde kwasten en rollers gooi je weg als klein chemisch afval. Rollers met verf op waterbasis kun je eenvoudig uitspoelen onder de kraan.